Ποιος είναι ο σωστός τρόπος πλυσίματος των χεριών

Ω ναι είναι απαραίτητο να το ξεκαθαρίσουμε και αυτό δυστυχώς. Δυστυχώς πολλοί από εμάς δεν πλησιάζαμε τον ελάχιστο χρόνο πλύσης των χεριών μας των 40 δευτερολέπτων. Ναι τα πλέναμε τα χέρια μας, ναι κάθε φόρα αλλά, όχι δεν είναι αρκετό.

Είναι βέβαια λογικό που κάθε φορά που πλέναμε τα χέρια μας δεν ήμασταν τόσο σχολαστικοί λες και θα προχωράγαμε σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιά με το ασθενή έτοιμο και ανοιγμένο πάνω στο χειρουργικό τραπέζι.

Αλλά από εδώ και μπρος έτσι θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως να εξαρτάται μια ανθρώπινη ζωή από το τρόπο με το οποίο πλένουμε τα χέρια μας,

Πάμε λοιπόν να δούμε πως θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας.

Ελάχιστη διάρκεια πλύσης χεριών 40 με 60 δευτερόλεπτα.

Ανοίγουμε τη βρύση και βρέχουμε τα χέρια μας με τρεχούμενο νερό.

Λαμβάνουμε την απαραίτητη δόση σαπουνιού ώστε να καλυφτούν όλες οι επιφάνειες των χεριών.

Τρίβουμε τις παλάμες μεταξύ τους.

Τρίβουμε την παλάμη του δεξιού χεριού πάνω στην ραχιαία επιφάνεια του αριστερού χεριού βάζοντας τα δάκτυλα του δεξιού στα μεσοδακτύλια διαστήματα του αριστερού χεριού και αντιστρόφως.

Τρίβουμε τις παλαμιαίες επιφάνειες των χεριών και τα μεσοδακτύλια διαστήματα τοποθετώντας τα δάκτυλα σταυρωτά.

Τρίβουμε ταυτόχρονα τις ραχιαίες επιφάνειες των ακροδάχτυλων και των δύο χεριών κλείνοντας το κάθε χέρι μέσα στην παλάμη του άλλου χεριού.

Κλείνουμε τον αντίχειρα του αριστερού χεριού μέσα στην παλάμη του δεξιού χεριού, τον τρίβουμε με περιστροφικές κινήσεις και αντιστρόφως.

Τρίβουμε τα ακροδάχτυλα του δεξιού χεριού με περιστροφικές κινήσεις (της ίδιας και αντίθετης φοράς) στην παλάμη του αριστερού χεριού και αντιστρόφως.

Ξεπλένουμε καλά τα χέρια μας με νερό.

Στεγνώνουμε καλά τα χέρια με χειροπετσέτα μια χρήσεως.

Χρησιμοποιούμε την ίδια χειροπετσέτα για να κλείσουμε τη βρύση.

Τα χέρια μας είναι καθαρά και ασφαλή.

Πηγή: eody.gov.gr
image: unsplash